Tegnerforbundet – senter for tegnekunst har gleden av å vise den første retrospektive utstillingen med Inger Johanne Gryttings (f. 1949) tegninger.
Utstillingen viser verk fra 1994 til 2024 og gir publikum en unik mulighet til å fordype seg i Gryttings rike og dynamiske forhold til tegning, et medium som står sentralt i hennes kunstnerskap. Utstillingen er et samarbeid mellom Inger Johanne Grytting, Westwood Gallery i New York og Tegnerforbundet – senter for tegnekunst.
Dype røtter i tegningen
Utstillingen på Tegnerforbundet viser hvordan Grytting stadig utforsker tegningens muligheter og hvordan hun bruker blyanten som en naturlig forlengelse av kroppen sin. På 1990-tallet balanserte Inger Johanne Gryttings tegninger mellom det figurative og det abstrakte. Et tilbakevendende motiv er objekter bundet sammen av knuter og linjer som skaper forbindelser mellom flere punkter. 2004 markerer en viktig utvikling i hennes kunstnerskap. I denne tiden frigjør Grytting seg selv fra gjenkjennelige former og overgir seg til en mer meditativ repetisjon av streker. Hun utforsker også hvordan materialet i tegneredskapene kunne påvirke det visuelle uttrykket, noe som ledet henne mot abstraksjon.
Foto: Inger Johanne Grytting, Studio 2022. Fotografiet er tatt av Ruth Mirsky.
En prosess preget av introspeksjon og materialutforskning
Gryttings kunstneriske prosess er dypt personlig og meditativ. Hennes arbeidsmetode er en form for visuell dialog med seg selv, hvor blyanten fungerer som et verktøy for å utforske indre tilstander og personlige erfaringer. I tillegg har materialet en viktig rolle i arbeidene hennes. Grytting har en forkjærlighet for myk grafitt og lett porøst papir som har en organisk kvalitet og som gir blyantspissen en subtil motstand. Når spissen knekker, fortsetter hun til treet i blyanten møter papiret. Kontinuiteten i linjene blir brutt der blyanten knekker. Denne tegneprosessen skaper små pauser og uregelmessigheter i tegningen og gjør at hvert verk fremstår som et unikt uttrykk for kunstnerens personlige tankeprosesser, samt gir en opplevelse av materialets og kroppens nærvær.
En markant skikkelse i samtidskunsten
Inger Johanne Grytting har vært en markant skikkelse i nasjonal og internasjonal samtidskunst i flere tiår. Hun ble født i Svolvær i 1949 og flyttet til New York i 1972, hvor hun har tilbrakt størstedelen av sitt kunstneriske liv. Hun har studert ved City College of New York og arbeidet som assistent for den anerkjente skulptøren Chaim Gross. På 1980-tallet var Grytting engasjert i figurativt maleri, men fra 1990-tallet har hun viet seg til tegning som sitt primære medium. Hennes verk finnes i flere offentlige og private samlinger, inkludert Nasjonalmuseet i Oslo og Stavanger Kunstmuseum. Grytting er i dag representert av Westwood Gallery NYC.
Kurator: Lene Fjørtoft.
Utstillingsprodusent: Hilde Lunde.
_
Filer å laste ned:
_
OM TEGNERFORBUNDET
Tegnerforbundet (TF) - senter for tegnekunst ligger sentralt i Kvadraturen i Oslo. Vi arbeider for å vise bredden innen tegnekunst og å fremme diskursen rundt tegning som kunstform. Visjonen vår er å være Norges fremste formidler og forkjemper for tegnekunst.
Våre lokaler i Rådhusgata 17 rommer et stort og moderne galleri hvor det vises fire til fem utstillinger i året. Her gjennomføres også formidlingsprosjekter og arrangementer med fokus på tegning til store og små, fagfolk og tegneentusiaster, samt de som vil bli det. Lokalene inkluderer i tillegg en salgsavdeling med utvalgt kunst av TFs medlemmer. Salgsavdelingen har en egen nettbutikk.
TF er også utgiver av NUMER, Norges eneste tidsskrift for tegning, illustrasjon og bokkunst. NUMER utgis tre ganger i året og sendes til abonnenter i og utenfor Norge. Tidsskriftet er gratis for TFs medlemmer, og interesserte kan kjøpe NUMER i TFs galleri og nettbutikk, samt på Tekstallmeningen og i boksalongen på Litteraturhuset i Bergen. NUMERs digitale plattform numermagasin.no byr på omtaler, intervjuer, kunstnerportretter og de siste nyhetene på tegnefeltet nasjonalt og internasjonalt.
Profesjonelle utøvere med fokus på tegning kan fagorganisere seg i Tegnerforbundet ved å søke medlemskap. TF er medlem av Norske Billedkunstnere (NBK) og TFs styre arbeider sammen med NBK for å forbedre medlemmenes vilkår og rettigheter. Per dags dato har TF ca. 600 medlemmer.
I tidsrommet 2002 til 2023 har TF arrangert Tegnebiennalen/ Tegnetriennalen (fra 2016), en arena for visning og formidling av kontemporær tegnekunst på internasjonalt nivå.
Tegnerforbundet er en del av nettverkssamarbeidet Kunst i Kvadraturen (KiK) og er støttet av Kultur- og likestillingsdepartementet, Norsk Illustrasjonsfond og Oslo kommune.
+++
Finn ut mer om Tegnerforbundets historikk.
ÅPNINGSTIDER
Tirsdag - fredag 12-17
Lørdag - søndag 12-16
Mandag stengt
KONTAKT OSS
Tlf: (+47) 476 87 355
E-post: post@tegnerforbundet.no
Adresse: Rådhusgata 17, 0158 Oslo