Back to All Events

Standing Here To See


  • Adresse og sted for utstillingen: GAMLE MUNCH 53 Tøyengata Oslo, Oslo, 0578 Norway (map)
Art: Fotografi  // Utstillingsperiode 26.4.25 → 18.5.25

Morten M. Løberg (f. 1953, Hamar) er fotograf og billedkunstner, bosatt i Oslo og med atelier på Frysja kunstnersenter (siden 1980). Løberg er kjent for sin minimalistiske bildestil, og regnes som en ener på sitt område både i kunstnerisk og håndverksmessig forstand.

Han hadde sin debututstilling i Asker kunstforening i 1980, og utstillingen «Standing Here To See» blir et retrospektivt tilbakeblikk på over 45 års kunstnerisk virksomhet, kuratert av Lars Elton.

"Mitt prosjekt er å søke mot et essensielt, rendyrket innhold befridd for alle forstyrrende unødvendigheter. Mitt uttrykk bygger således på fotografiets dokumentariske egenskaper og dets iboende sannhetsgehalt, men arbeidene mine er ofte utsnitt med et element av fremmedgjøring i seg. Mennesket er som regel helt fraværende, men jeg søker et uttrykk som gjennom avstand og forenkling, på grensen til abstraksjon, også formidler menneskelig nærvær. I arbeidene utforsker jeg menneskelig sårbarhet, erfaringer og erkjennelse gjennom visuelle signaler", sier Løberg.

Morten M. Løberg/BONO/Nasjonalgalleriet

Utstillingen «Standing Here To See» vil speile utviklingen av en rendyrket kunstnerisk praksis. En del av utstillingen fokuserer på hans tidlige periode av kunstnerskapet på 1970- og delvis 1980-tallet. På denne tiden fant det subjetive fotografiet, med inspirasjon fra modernismen, fotfeste i det kunstfotografiske miljøet rundt Forbundet Frie Fotografer og Fotogalleriet i Oslo. Den andre delen vil bestå av blant annet nyere, konseptuelle arbeider.

Løberg er autodidakt billedkunster. På 1970-tallet fantes det ikke kunstutdanning innen fotografi i Norge. Han har vært både styremedlem, nestleder, juryleder og styreleder i FFF, blant annet med ansvar for fotografenes inntreden på Høstutstillingen i 1979 og FFFs jubileumsutstilling på Henie Onstad kunstsenter senere samme år. Han har i tillegg hatt andre styre- og juryverv og var tidligere kunstanmelder (fotografi) i Dagbladet fram til 1996 og redaktør for Fotografi.no (fram til 2015).

Hans praksis helt tilbake til nybrottstiden for norsk kunstnerisk fotografi på 1970-tallet og frem til i dag har et både tidstypisk og interessant kunsthistorisk perspektiv i det praksisen også representerer utviklingen innen norsk kunstfotografi i en sentral, formativ periode. Fire av hans arbeider fra 1970-tallet er i dag representert i Nasjonalmuseet (to av disse vil på sikt bli å finne i utstillingsrommet «Det subjektive fotografiet»). Preus museum har totalt 12 av hans arbeider fra den tidlige perioden.

Professor i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo, Øivind Storm Bjerke, sier om Løbergs arbeider: «Det er et materielt nærvær i Løbergs bilder, som gir dem en nøktern saklighet, som jeg oppfatter som bildenes fremste egenskap og kvalitet. Det er en form for saklighet som gir betrakteren mulighet til å arbeide med bildene uten å bli overdøvet av teatrale bildevirkninger, visuell støy som avleder oppmerksomheten, anekdotisk innhold og påtrengende fortelleriver, men tvert i mot oppfordrer til konsentrasjon og fordypelse.»

CV Morten M. Løberg:

Født: 1953, Hamar.



Hjemmeside: www.mortenloberg.no

Fagutdannet fotograf, autodidakt kunstner.


– Styremedlem/sekretær Forbundet Frie Fotografer 1977/78.


– Nestleder/juryleder Forbundet Frie Fotografer 1978/79.


– Styreleder Forbundet Frie Fotografer 1979/80.


– Medlem av fotografijuryen, Høstutstillingen 1979.


– Juryleder, Fotografi her og nå, Høvikodden kunstsenter (1979).


– Kunstanmelder fotografi Dagbladet (1981 til 1996).

Tildelt Leif Preus ærespris (2016).

28 separatutstillinger, blant annet Galleri Ullinsvin (Vågå), Ringebu prestegård, Nordic Light Int. Festival of Photography (Kristiansund), Galleri Svalbard (Longyearbyen), Fototeca de Cuba, Havana (Cubas nasjonale fotomuseum og fotogalleri), Kunstmuseet NordTrøndelag, Preus fotomuseum, Ibsenhuset og Fredrikstad kunstforening.

25 gruppe-/kolletivutstillinger, blant annet Høstutstillingen, Østlandsutstillingen, Fotografisk vårutstilling, Preus museum, Høvikodden kunstsenter, Sharjah Art Museum (De forente arabiske emirater), Benteler Galleries (Houston, USA) og Telemark fylkesgalleri.

Innkjøpt av blant andre Nasjonalmuseet, Preus museum, Møllersamlingen, Biblioteque Nationale (Paris), Norsk kulturråd.

Utsmykning i blant annet Kulturdepartementet, Namsos sykehus/Helse Midtnorge, Finsalsenteret (Hamar) og Gamlebyen skole (Oslo).

Kurator for utstillingen er Lars Elton.

Morten M. Løberg/BONO/Nasjonalgalleriet


OM GAMLE MUNCH

Gamle Munch er et pilotprosjekt for perioden 2022 - 2025, som tester ut ny bruk av det gamle munchmuseet på Tøyen. Prosjektet er et samarbeid mellom Kulturetaten, Oslobygg og Bydel Gamle Oslo. Huset består av en kunsthall med tre saler, en stor og en liten scene, et kontorfellesskap og aktivitetsrom for nabolagsaktiviteter. I tillegg huser Gamle Munch en kafé og Oslo kommunes kunstsamling.

Programmet på huset er mangfoldig og det foregår til enhver tid forskjellige aktiviteter i tilstøtende rom og saler. Gamle Munch er bygget for utstilling av visuell kunst, altså er det dårlig lydisolert.  Det betyr at brukere av Gamle Munch må ta høyde for lydgjennomslag. Huset programmeres gjennom en årlig utlysning og utleie av lokaler.

Earlier Event: April 26
A K Dolven