Galleri Albin Upp inviterer til en spennende utstilling med kunstneren Kari-Anne Næssø fra 20. mai til 1. juni 2025.
Åpningen av utstillingen finner sted den 21. mai fra kl. 18.00 til 20.00, hvor kunstneren selv vil være til stede.
Om utstillingen
Utstillingen, med tittelen HENGENDE HÅP, viser kunstneren bilder som gleder og trøster. I en verden med mye uro og konflikter har Kari-Anne vendt seg mot det hun lengtet etter: trøst og trygghet.
Kari-Anne Næssø er kjent for sine figurative malerier av kvinner, inkludert Ibsens kvinner, kvinner i ulike stadier av svangerskapet, og gallionsfigurer.
Hennes nyeste arbeider illustrerer en dyp lengsel etter liv og skjønnhet, med blomster som et sentralt motiv. Disse blomstene symboliserer både bønn og protest for liv i møte med brutalitet.
Tematikk
I utstillingen vil du se:
Kant-til-kant blomsteruniverser som skaper en massiv og uendelig følelse. En atmosfære preget av hvisking, summing og nynning, som inviterer til refleksjon og glede.
Kari-Anne Næssøs kunst er en hyllest til naturens essensielle sannhet om fellesskap, mangfold, og symbiose.
Bakgrunn for utstillingen “Hengende håp”
Kari-Anne Næssø har i årevis viet sine kreative krefter til å male figurativt og kvinnelig akt.
Hun har framstilt Ibsens kvinner, kvinner som bader, kvinner i ulike stadier av svangerskapet, samt gallionsfigurer.
Etter 7. oktober 2023, da krigen i Gaza startet, skjedde det imidlertid et klart og plutselig skifte.
Dette skiftet var ikke en overgang mot reportasje eller en kunstnerisk tolkning av Midtøstens hjerteløse virkelighet, men snarere et skifte mot det hun lengtet etter – det hun trengte å omgi seg med i tider med overveldende brutalitet og usikkerhet.
Kari-Anne Næssø følte, som mange av oss, en lengsel etter trøst og trygghet. I motsetning til de fleste av oss har hun heldigvis teknikken og talentet til å uttrykke denne lengselen kunstnerisk.
Blomster kom, og de kom praktisk talt av egen vilje, omtrent som påskeliljene og løvetannen som presser seg gjennom urban asfalt og betong. Disse blomstene, gjennom Kari-Anne, var like mye en bønn som en protest. De var livets egen bønn – for liv.
Noen arbeider fyller lerretet med kant-til-kant blomsteruniverser, massive og uendelige; andre er enestående portretter av botanisk karakter. Eller familier, grupper og folkemengder. Vi hører hvisking, summing og nynning. Vi lukter. Vi smiler.
Kari-Anne strekker tematikken og tolker dette enkle motivet med tilsynelatende uendelig variasjon og fantasi.
Inspirert som en balsam for en menneskeskapt tragedie, kanskje det hemmelige budskapet til disse maleriene er naturens essensielle sannhet – at vi alle er vilt annerledes, men til syvende og sist hører sammen i en blomstrende symbiose.
Kari-Anne Næssø
Kari-Anne Næssø er utdannet billedkunstner og har en bachelor innen Fine Art, ved Academy of Art University, San Francisco, USA.
I tillegg er hun en PPU innen formgivning, kunst og håndverk, og har i den senere tid, i tillegg til å skape egen kunst, undervist i kunst på skoler, både offentlig og privat.
Hun holder foredrag og er eventskaper innen kunst og kultur på forskjellige arenaer.
Kari-Anne jobber i eget atelier på øvre Grunerløkka.
Nettside: https://kanart.no/
Instagram: kanartoslo
Åpningstider Albin Upp Galleri
Mandag 19. mai 2025 til og med søndag 1. juni 2025.
Åpningen finner sted: onsdag 21.5. 2025 kl. 1800 til 2000
Åpningstider: Tirsdag-Fredag kl. 1200-1700, Lørdag-Søndag kl. 1200-1600. Mandag stengt.
OM GALLERI ALBIN UPP
Galleri Albin Upp har store, åpne og lyse utstillingsrom. Både i glassopåbygget til det gule huset og på gateplan i den tilstøtende teglsteinbygningen. Galleriet er åpent for bildende kunst, kunsthåndverk og foto, men er også tilgjengelig for andre kunstneriske uttrykk.
Det Gule Huset
Galleri Albin Upp er hovedgalleriet i det gule huset
Det gule huset på hjørnet av Briskebyveien og Holtegaten i Oslo har en historie som går tilbake til tidlig 1800-tall. Den gangen var stedet et småbruk under Lille Frogner Gård. I 1824 ble eiendommen løsrevet fra hovedbølet og fikk eget gårds- og bruksnummer, og opp gjennom årene har huset med sin lille hage, vært bolig for håndverkere og arbeidsfolk.
Boligflaten var liten, men i perioder rommet den faktisk to familier. Kvartalet med sine trehus ble revet på 1970-tallet, men Briskebyveien 42 ble liggende da det på den tid var mulig å takke nei til ekspropriering.
Myndighetene ble etter hvert oppmerksomme på verdien av å beholde en del gammel bebyggelse, og huset kom på byantikvarens ”gule liste” som verneverdig. En reminisens av det gamle arbeidermiljø på Briskeby.
Gamle Dager på Briskeby
Galleriets navn ”Albin Upp” stammer fra en person som lød samme navn. Han kom fra Sverige rundt forrige århundreskifte og drev sin kull- og vedhandel i huset ved siden av nummer 42. Albin Upp var en kjent personlighet i strøket, og leverte sine varer med hest og vogn til folk langt utover nabolaget. Strøkets barn syntes nok han var litt skummel, mørk og sterk i blikket, med en krok til hånd. Den hadde han kappet av som ung mann. Under arbeid fortelles det.
Galleri og Kunstkafe
Huset fikk ny eier i 1980. Og etter mye om og men ble det innvilget bruksendring fra bolighus til næringsvirksomhet. Betingelsen var at huset skulle brukes til noe miljøskapende og inkluderende. I september 1982 så «Albin Upp Galleri og Kunstkafe» dagens lys i Briskebyveien 42. Huset i sin karakteristiske stil har etterhvert blitt et landemerke i bydelen. Til glede og lyst for folk langt utover Briskebys grenser.