Arrangement av Kunstnernes Hus
Varighet: 45 min
Opplev årets sommerutstillinger sammen med en av våre dyktige omvisere!
Omvisningen koster 50 kr i tillegg til utstillingsbilletten.
OM "DO YOU HEAR THAT WHISTELING SOUND?"
Med utstillingen Do You Hear That Whistling Sound? inviterer Maia Urstad oss inn i et lydlandskap som på samme tid er kjent og ukjent. Vi er omgitt av signaler og stemmer fra under havoverflaten, via bakkeplan og våre urbane omgivelser til langt ut i universet. For kunstneren er lydene som omgir oss i hverdagen – både menneskeskapte og elektroniske - tidsmarkører i vår kollektive lydhistorie. Lydene abstraheres og bearbeides gjennom Urstads grep til en omsluttende komposisjon skapt i og for overlyssalen.
Taxiradioer i Buenos Aires, bønnerop i Ramallah, gateprotester i Santiago de Chile, vind på vestlandske øyer, Oslo-trikken – Urstad har hele verden som sitt nedslagsfelt og har gjennom en årrekke samlet inn lyder fra et bredt lydregister. Gjennom stedsspesifikke lydverk og installasjoner sender hun signaler ut i verden og trekker linjer bakover i historien og fremover i tid. Gjennomgående er hun interessert i den usynlige kommunikasjonen som foregår i radiospekteret vårt og teknologier fra vår nære historie som muliggjør kommunikasjon over store avstander, som radio- og telekommunikasjon. For eksempel har radioapparatet utgjort et lydlig, visuelt og konseptuelt omdreiningspunkt gjennom en rekke av Urstads skulpturelle installasjoner. De seneste årene har hun også gjort flere samarbeid med radioamatører som kommuniserer via ionosfæren.
Med utstillingen på Kunstnernes Hus oppfordrer kunstneren oss, gjennom en vertikal reise i de akustiske lagene i vårt lydunivers, til å reflektere over den teknologiske utviklingen og de lydlige sporene og avtrykkene vi etterlater oss. Dagligdagse lyder fra betalingsterminalen i butikken, fra høyttalerinformasjon på togstasjoner eller fra navigasjonsassistenter og robotstøvsugere, omdannes gjennom Urstad bearbeiding til poetiske forbindelseslinjer på tvers av rom og tid.
For Urstad er lyd et personlig og kollektivt rom nært knyttet til vår opplevelse av tid, historie og hukommelse. Utstillingens tittel - Do You Hear That Whistling Sound? - forankrer oss i radiokommunikasjonens tidlige fase. Den er hentet fra lydloggen til Apollo 11s måneferd i 1969, der astronautene kommenterer et ukjent lydunivers på baksiden av månen.
Med fokus på teknologiens forgjengelighet, stiller Urstad spørsmål ved hva som skjer når nye kommunikasjonsteknologier entrer våre liv og tar stadig nye kvantesprang. Hva blir igjen i de teknologiske ruinene etter oss? Gjennom en kollektiv lytteopplevelse påminner utstillingen oss om lydens fundamentale innvirkning på livet – resonanser som vi både skaper, blir skapt av, men likevel ikke fullt ut kontrollerer Lyden blir del av vår kollektive underbevissthet.
Utstillingen er støttet av Norsk kulturråd, Kunstsentrene i Norge (KiN) - regionale prosjektmidler for visuell kunst, Billedkunstnernes vederlagsfond, Bergen kommune - profesjonelle kunst- og kulturtiltak - visuell kunst og Fond for lyd og bilde.
OM MAIA URSTAD
Maia Urstad (f. 1954, Kristiansand) regnes som en foregangsfigur innenfor lydkunsten i Norge. Hun er utdannet billedkunstner og har arbeidet med lydkunst siden begynnelsen av 1980-tallet. Hennes verk har blitt vist ved blant annet på Atelier Nord, Oslo Kunstforening, XIV Biennial of Media Art i Santiago de Chile, Kunsthuset Kabuso, Bergen Kunsthall, Struer Tracks, Sonic Acts og Borderline Festival. Urstad har også i en årrekke kjempet for lydkunsten posisjon i samtidskunsten og var med å etablere Lydgalleriet i Bergen. I 2019 ble Urstad tildelt Rune Brynestads minnestipend, og i 2017 ble hun utnevnt til City Sound Artist i Bonn. Urstad bor og arbeider i Bergen.
OM "WEAVING VOICES"
For Kunstnernes Hus har Pearla Pigao skapt en installasjon som reagerer på besøkerens tilstedeværelse og bevegelse gjennom overlyssalen. Utstillingen Weaving Voices utforsker menneskestemmen som lydmateriale i en serie nyproduserte tekstiler der stemmer overføres til binære, digitale lydbilder som deretter veves for hånd. Slik skaper tekstilene både visuelle, romlige og taktile opplevelser av lydstrukturer. Ved å veve ståltråder inn i bomullen blir tekstilene antenner for interaksjon, som sammen med betrakterens kropp danner et elektrisk felt. Dette genererer ulike lydmønstre i rommet.
Pigao er opptatt av stemmen som et personlig og transcenderende verktøy som skaper forbindelser fra en kropp til en annen. Komposisjonen, som blant annet tar utgangspunkt i kunstnerens egen stemme, er bygget opp av åtte deler – hver basert på en akkord som setter den musikalske grunnstemningen. Ved bevegelser rundt tekstilene aktiveres akkordene og møter hverandre i et slags korverk for tekstil.
Utstillingen inkluderer også skulpturer der vannoverflaten i likhet med tekstilverkene blir til et instrument aktivert av betrakterens berøring. Samspillet mellom de ulike verkene forplanter seg som en bølgende klang gjennom rommet og blir forsterket av en monumental lystavle som oversetter lyden til lyspiksler i et stadig skiftende mønster i takt med besøkerens bevegelser.
Pigao bruker ofte performative elementer i sine installasjoner og samarbeider med musikere og dansere. Under utstillingsperioden på Kunstnernes Hus presenterer hun en forestilling som er spesielt utviklet for Weaving Voices, der en gruppe dansere bærer kobbertråder på kroppen. Lydkomposisjonen blir til gjennom dansernes berøring av hverandres hudoverflater.
Kropper blir i Pigaos skapende univers ikke bare betraktere, men også aktører som skaper – både alene og i fellesskap – i kraft av nærhet, bevegelse og samspill.
Komposisjonen er laget i samarbeid med Sigurd Thomassen. Den tekniske delen av arbeidet er designet og laget i samarbeid med elektronikkutvikler Henrik Waarum. Forestillingen er utviklet i samarbeid med Trine Lise Moe, og medvirkende dansere er Fredrik Petrov, Natanya Helena Kjølås, Even Eileraas og Trine Lise Moe.
Utstillingen er støttet av Kulturrådet, Oslo Kommune og Fond for utøvende kunstnere.
OM PEARLA PIGAO
Pearla Pigao (f. 1984, Lillesand) er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo, avdeling for medium - og materialbasert kunst. Hun har deltatt i en rekke utstillinger nasjonalt og internasjonalt, deriblant på Nasjonalmuseet for kunst, Helsinki Kunstmuseum, Atelier Nord, Den Frie, Dansk Designmuseum, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Galleri F15, Galleri Soft, Galleri Format, Helsinki Contemporary, Atelier Nord, Glasslåven, Kunsthall Charlottenborg og Designmuseum Danmark. Hennes interaktive installasjoner har resultert i en rekke priser, deriblant Sparebank Sørs publikumspris på Sørlandet Kunstmuseum, Norske Kunsthåndverkeres studentpris og Kunst- og håndverksprisen fra Fondet for kunst- og designstudenter. Pigao bor og arbeider i Oslo.
Sommerutstillingene står i perioden 24.05.24 – 04.08.24 og er generøst støttet av Sparebankstiftelsen DNB.