Fredrikstad Museum

Om Fredrikstad museum i Tøihuset

Det unike Tøihuset i Gamlebyen var ved åpningen i 1775 landets største bygning. Denne militære lagerbygningen ble plassert der byens torg og sentrum en gang lå. Mange spennende historier og liv har utspilt seg her fra 1567 og fram til i dag, og museet er stolt av å kunne bruke stedet til å fortelle byens historie.

Alle som har bodd i Fredrikstad har vært med på å forme byen. Både adelsfolk, handelsmenn og fattigfolk har hatt drømmer om fremtiden. I Nord-Europas best bevarte festningsby blir du kjent med byens liv og folk fra 1500-tallet til i dag.

Museet tilbyr også en av verdens første og trolig eneste museumsbar – hvor historiene fortelles på en kreativ og opplevelsesrik måte. Andre spennende tilbud vi har er barnas tidsmaskin, museumsbutikk og skiftende utstillinger.

https://ostfoldmuseene.no/fredrikstad/besok

Borgarsyssel Museum

Om Borgarsyssel museum

Sakset fra nettsidene

Borgarsyssel Museum ble stiftet i 1921 og ligger ved ruinen etter Nikolas-kirken fra omkring 1115. Museet dokumenterer og formidler kulturhistorie fra hele Østfold fra middelalderen og fram til nå.

Borgarsyssel Museum har fylkesomfattende samlinger fra Østfold, og er et friluftsmuseum med en rekke antikvariske bygninger. Museet har ansvar for:

  • 25 bygninger *

  • 23.000 gjenstander

  • 1500 hyllemeter arkiv

  • 1500 lydbånd

Konservator Mona Beate Vattekar svarer på spørsmål om samlingene: monvat@ostfoldmuseene.no

I 2016 åpnet Borgarsyssel Museum formidlingsbygget Olavs hall. Med Olavs hall kan museet endelig ha et tilbud til publikum hele året.

Sakset fra Wikipedia

Borgarsyssel Museum ble etablert i 1921, og oppkalt etter Borgarsysla, det gammelnorske navnet på Østfold fylke. Siden 1946 har dette vært hovedmuseum for Østfold med tilhørende fylkeskonservatorstilling lagt til museet. Fra 1. januar 2006 inngikk Borgarsyssel Museum som en del av stiftelsen Østfoldmuseet som organiserer alle museer i fylket.[1] I 2010 ble Borgarsyssel Museum sammen med flere museer i Østfold konsolidert, og Borgarsyssel Museum er i dag en del av og Østfoldmuseene. På grunn av sin særstilling som fylkesmuseum har museet samlinger fra hele fylket. Samlingene består av gjenstander, foto og arkiv i tillegg til et antall antikvarisk bygninger.

Borgarsyssel Museum ble stiftet i 1921 av frivillige, med tannlege Ingebret Aas som formann og konservator. Det valgte området for å romme museumsområdet var sentrert rundt ruinen av St. Nikolas' kirke, datert til ca. 1100-tallet. Senere samme år ble den første bygningen flyttet og gjenreist på området. Senere ble det flyttet og gjenreist flere bygninger på området og museet har idag ansvar for 36bygninger. Bygningene er samlet inn fra hele Østfold.

Sakset fra DigitaltMuseum

Borgarsyssel Museum ble stiftet i 1921 og ligger ved ruinen etter Nikolaskirken fra omkring 1115. Museet dokumenterer og formidler kulturhistorie fra hele Østfold fra middelalderen og fram til nå.

Borgarsyssel Museum har fylkesomfattende samlinger fra Østfold, og er et friluftsmuseum med et 20-talls antikvariske bygninger.

Museet har ansvar for

  • 36 bygninger

  • omkring 20 000 gjenstander

  • 2 000 hyllemeter med privatarkiver

  • mer enn 1 500 lydbånd

Fra fellesbrosjyre

I hjertet av SarpsBORG
I Østfolds eneste middelalderby finner du Borgarsyssel Museum. I Olavs hall kan du lære om byens grunnlegger Olav Haraldsson (den hellige), gå på skattejakt, oppleve byens historie og se hvordan middelalderbyen Borg kan ha sett ut.

Fra det 32 meter høye tårnet ved Olavs hall får du et godt overblikk over hele byen. I Olavs hall finner du også vår museumsbutikk og kafe.
Rundt ruinene etter St. Nikolas kirke, fra 1115, ligger friluftsmuseet med bygninger fra hele Østfold. Her kan du blant annet bli kjent med fabrikkarbeideren, bonden og presten og se hvordan de levde på 17-18- og 1900-tallet. I ruinparken kan du ta med deg egen piknikkurv, og du kan besøke barnas gård.
Omvisning hver hele time i sommersesongen, og flere arrangementer gjennom året.

https://ostfoldmuseene.no/borgarsyssel/besok

Linderud gård

Om oss

Linderud gård har virket som et museum under konsolideringen Museene i Akershus siden 2007. Vi holder åpent for besøkende hver søndag i sommersesongen fra slutten av mai til begynnelsen av september.

Vi kan også by på flere arrangementer og konserter utenom åpningstiden.

Velkommen til Linderud!



Opplev Groruddalens herskapelige historie

Linderud gård er en perle i Groruddalen. Gårdens historie spores tilbake til middelalderen da den fungerte som kirke- og krongods. Mogens Lauritssøn kjøpte gården i 1679. I 1713 fikk sønnen Erich Mogenssøn reist hovedbygget, og gården har vært i Monsen-Mathiesen-slektens eie i over 300 år. 
Etter Statsråd Mathiesens død i 1953 ble gården vernet. Siden 2007 har den vært en del av Museene i Akershus. Bygningen rommer kunst- og møbelsamlingen «De Mathiesenske Samlinger», og er åpen for omvisninger og konserter i store deler av året.

Linderud gård har også et av landets best bevarte historiske hageanlegg – med spennende elementer fra renessansen, barokken, engelsk landskapstil og funksjonalisme. Hagen er åpen for publikum på søndager. Da kan du nyte en spasertur i unike omgivelser, eller bli med på en av våre hageomvisninger.

Følg lenkene under for informasjon om våre omvisninger og arrangementer.

  • Ankomstmuligheter

    Linderud gård ligger ved riksvei 4 og er lett tilgjengelig ved hjelp av offentlig kommunikasjon. Med bil er tilgjengeligheten litt mer kronglete. 

    Om du er usikker på hvordan du finner fram, kan du ta en titt på kartene under for ankomstmuligheter fra buss-, og T-banestopp, og for kjørende.

    Med bil

    For bilister anbefaler vi å kjøre via parkeringsplassen på Linderud senter! Kartforklaring: Rød linje viser ankomst riksvei 4 fra sentrum. Blå linje viser ankomst riksvei 4 mot sentrum. Rosa linje viser ankomst fra Bjerke/163 Østre Aker vei. Lilla linje viser felles - og anbefalt - ankomst gjennom Linderud senters parkeringsplass.

https://mia.no/linderud

Aurskog-Høland bygdetun

Åpningstider og priser

Sesongåpning søndag 12. mai kl. 12.

Åpningstider i 2019

Åpent søndager fra 12. mai til 4. august.
Åpningstid kl. 12-16

Priser

Omvisning kr. 60 pr. pers
NB: Noen arrangement har egne billettpriser - Se under "Hva skjer" for mer informasjon

Aurskog-Høland bygdetun har vært en viktig møteplass på Hemnes i over femti år. 

Bygdetunet består av bygninger fra hele Aurskog-Høland kommune. Her finner du alt fra små  husmannsstuer, bryggerhus, låve, fjøs og stall, til hovedhuset fra Mellom Kinnestad på Setskog, Kinnestadbygningen. 

Store områder med rom for lek, kos og moro i åpne, historiske omgivelser.

Opplevelser for alle 

Vi holder forskjellige kurs og foredrag, og har et variert tilbud av aktiviteter, både innendørs og utendørs - hele året.

Trivelige omgivelser  på tunet

Bli kjent med bygningene gjennom informasjonsskiltene våre, eller bestill en omvisning. På Sandmo kan du gå gjennom en husmorhage fra 1950-tallet. Her kan du lære både lokalhistoie og museumshistorie. 

Vennligst merk at selv om vi gjør vårt beste for å legge til rette for rullestolbrukere, har enkelte av de eldre bygningene høye terskler og smale døråpninger.

https://mia.no/ahbygdetun/

Roald Amundsens hjem Uranienborg

Åpningstider

Roald Amundsens hjem er åpent for omvisninger på onsdager og enkelte lørdager fra 29. mai til 11. september (se datoer nedenfor). For å være sikret plass på ønsket omvisning må billetter kjøpes på forhånd. Større grupper kan i perioden 18. mai–18. september få omvisning etter avtale ved å kontakte Follo museum på follo.museum@mia.no.

Opening hours

Roald Amundsen's House is open with guided tours on Wednesdays and a few Saturdays from the end of May to the beginning of September (see dates below). To guarantee a place on the desired tour, tickets must be purchased in advance. Larger groups can arrange for tours between May 18th and September 18th by contacting the Follo Museum at follo.museum@mia.no.


Åpningstider med omvisninger 2019
Opening hours with guided tours 2019

Mai / May

Juni / June

Juli / July

August

September

Omvisninger starter på følgende tidspunkter:
Tours begin at these times:

Onsdager / Wednesdays:
13.00, 13.40, 14.20, 15.00, 16.00, 16.40, 17.20

Lørdager / Saturdays:
11.00, 11.40, 12.20, 13.00, 14.00, 14.40, 15.20

Inngang / Admission:

Inngang: 80 kr., familie (inntil fire personer): 250 kr.

Admission: NOK 80, Family of 4: NOK 250

For å være sikret plass på ønsket omvisning må billetter kjøpes på forhånd (se [Billett/Ticket] ovenfor). Forhåndskjøp stenger en time før omvisningen starter og restbilletter selges på stedet.

To guarantee a place on the desired tour, tickets must be purchased in advance (see [Billett /Ticket] above). Pre-purchase closes one hour before the tour starts. Any remaining tickets are sold on site.

https://mia.no/follomuseum/uranienborg

Skedsmo Bygdemuseum Huseby

Åpningstider

1. juni - 29. september: Lørdag og søndag kl. 12-16

Huseby Gårds Venner arrangerer lørdagskafé med kaffe, vafler og is, kl. 12-14, om vinteren i Bestyrerboligen, om sommeren i museets hovedbygning

Billettpriser

Voksne: 60,-
Barn: 30,-

Om Huseby gård og Skedsmo bygdemuseum

Arkeologiske utgravninger har avdekket 4000 år gamle spor etter mennesker på Huseby, og det har vært fast bosetning her i minst 2000 år. I flere århundrer fram til 1883 var Huseby prestegård, og deretter ble det fattiggård (1889-1924). Museum ble det i Drengestua fra 1937, og gradvis er flere av gårdens bygninger blitt  innlemmet i museet. Vi formidler hele gårdens historie, fra rik prestegård til fattiggård. 

Hovedbygningen har gjennom tiden gjort nytte som presteparets våningshus, og senere som den viktigste delen av fattiggården, med de fleste fattiglemmene innlosjert i husets loftsrom og storstue. I sagmesterboligen Nebben kan du komme inn til sagmesterfamilien fra Strømmen, og i gårdens andre bygninger er det midlertidige utstillinger om Skedsmos historie.

Vi vet at hovedbygningen på Huseby har brent til grunnen to ganger. Siste gang var i 1830, men den nye hovedbygningen ble bygget på de gamle grunnmurene og skal være temmelig lik den som ble bygget etter forrige brann i 1760. Huset er en midtkammerbygning, og arkitekturen er typisk for storgårder i området.

Da det på et tidspunkt ble foreslått at den skulle bygges om for å kunne gjøre nytte som områdets framtidige pleiehjem, leverte arkitekten som var satt til jobben inn protestbrev med ønske om å bli avskediget dersom man fastholdt å gjennomføre prosjektet, da det etter hans profesjonelle mening ville ødelegge bygningens arkitektur!

https://mia.no/skedsmo/

Lørenskog bygdemuseum

Besøk oss

Lørenskog bygdemuseum består av den grønne oasen på Skårer gård mellom kjøpesentre og bilvei, og Skulerud gård i naturskjønne omgivelser.

Kafé og landhandel

Hver torsdag har vi åpen kafè med hjemmelaget allergivennlig og økologisk mat på Skårer gård. 

I landhandelen finner du økologiske og bærekraftige produkter.

Økolaget

Oikos Lørenskog Økolag startet opp på bygdemuseet i mars 2016.

I pallekarmene på tunet dyrkes det grønnsaker og urter, og i hagen rundt Røykåshytta er det satt poteter, jordskokk og plantet jordbærplanter. Økolaget har også ansvaret for hønseholdet. 

Fra jord til bord

Høsten 2016 mottok bygdemuseet 800.000,- fra Sparebankstiftelsen DNB. 

Pengene skal gå til å utvikle utstillingen "Kjøkkenveien - matens reise fra jord til bord". Utstillingen forventes å stå ferdig høsten 2019.

Skolehager

Våren 2017 ble det anlagt skolehager på Skårer gård som en del av et pilotprosjekt i samarbeid med Regionkontor for Landbruk og Lørenskog kommune. Det er dyrket i pallekarmer og satt poteter.

Våren 2018 fortsatte arbeidet med å anlegge skolehager. Les mer om dette spennende prosjektet her!

https://mia.no/lorenskog

Asker museum

Åpningstider for museet, kafeen og butikken:

  • tirsdag - fredag 11-15

  • søndag 12-16​

Stengt mandag og lørdag, men våre vakre hager er alltid åpne. 

Priser:

  • Utstilling: gratis inngang

  • Omvisning: voksne kr. 80,- / gratis for barn

Egne priser for arrangementer.

Historie er gøy!

Asker museum, Valstads samlinger, ligger i Kunstnerdalen på Hvalstad i Asker. Hjertet i museet er kunstnerhjemmene til Tilla og Otto Valstad og Hulda og Arne Garborg. 

Museet har også en frodig, barokkinspirert hage med dyreskulpturer av Anne Grimdalen, en stor og mangfoldig samling av hus og gjenstander og både faste og skiftende utstillinger.

I tillegg arrangerer vi en rekke arrangementer gjennom året, blant annet museumsdag og 17. mai-feiring hver vår, høsttakkefest hver høst og isfestival hver vinter. 

Velkommen til oss - museet der historie er gøy!

https://mia.no/askermuseum

Ullensaker museum

Museets samlinger

Ullensaker museums samlinger omfatter både Ullensaker bygdesamling og senere innsamlede gjenstander, fotografier og en mengde arkivmateriale, såkalte privatarkiver, fra lag og foreninger eller fra enkeltpersoner.

Åpningstider og priser

I 2019 har vi offisiell åpning søndag 12. mai hvor vi for første gang åpner dørene til vår nye utstilling "I takt - en korpsutstilling for hele familien". 

Åpningstider for sommersesongen er:

Bare søndager i perioden: ​12. - 31. mai, 1. - 30. juli og 1. - 15. sept. kl. 11:00-16:00.

I juni og august:
Lørdager/søndager: 11:00-16:00,
og tirsdager 12:00-19:00.

Ta forøvrig kontakt med oss hvis dere ønsker omvisning utenfor åpningstider. 

Priser: voksne 60,-/barn 30,-

Museets historie

Ullensaker museum på Gardermoen holder til ved en av Norges eldste ekserserplasser, Lilleplassen, anlagt i 1740. Utbyg­gingen av hovedflyplassen markerte slutten på en 250 år lang militær aktivitet på Gardermoen.

Området inntar en sentral rolle i norsk militærhistorie. Denne avspeiles i de bevarte bygningene fra den gamle militærleiren. Tunet består av følgende verneverdige bygninger: Kornmaga­sinet, Depot 148, Telthuset, Østerrikegata 13, Ballonghuset, Rawindhuset, Posthuset og Furua. Museet åpnet i disse lokalene i juni 2005.

Ullensaker bygdesamling inngår i museumssamlingen, og museet ønsker å bygge opp et dokumentasjonssenter som dekker lokalhistorie. Historien knyttet til utviklingen av hovedflyplassen er et annet av museets ansvarsområder.

https://mia.no/Ullensaker/

Fetsund Lenser

Vårt uteområde er alltid åpent. Her byr vi på flotte kultur- og naturomgivelser og flere utendørs utstillinger som kan besøkes hele døgnet året rundt. 

Fløtingsmuseet

Utstillinger, kafe og butikk

Mai

  • 1. mai sesongåpning kl. 11:00-16:00

  • lørdager og søndager kl. 11:00-16:00

Juni, juli og august - alle dager kl. 11:00-16:00

September - lørdag 7. og søndag 8. kl. 11:00-16:00

Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren

Hver helg - lørdag - søndag kl. 11:00–16:00

​Påske - ​lørdag 13. - mandag 22. april kl. 11:00-16:00

Sommer - mandag 24. juni - søndag den 18. august kl. 11:00-16:00

Bryggepuben

Juni, juli og august - Onsdag - lørdag kl. 16:00-21:00

Priser

Besøk på uteområdet og kaféene er gratis. 

Besøkssenter våtmark Nordre Øyeren har gratis inngang.

Billetter til fløtingsmuseets utstillinger innendørs:

  • Voksen: kr.  60,-

  • Familie: kr. 100,-

Parkering i museets åpningstid kr. 20. 

Sesongkort parkering kr. 200,- 

Parkering og billetter kjøpes i butikken eller kaféene.

Fløtingsmuseet

Fløtingsanlegget på Fetsund er fredet som et nasjonalt industrielt kulturminne og er, så langt vi vet , det eneste bevarte av denne type og størrelsesorden i verden.

  • MB Isnæs ved brygga på fløtingsanlegget. Fetsund lenser

    • En viktig arbeidsplass

    • Tømmerfløting var en grunnleggende virksomhet for trelastindustrien som skulle bli en av Norges første bærende industrier. Strategisk beliggende rett nord for Øyeren ble Fetsund lenser en arbeidsplass av stor betydning for regionen.

      Glomma er Norges største elv og nedslagsområdet utgjør 1/8 av Norges areal, hvorav mye er skogsområder. Her var det nok tømmer å hogge.



    • -Opp om morran, ut i elva!

      Tenk deg, en gang ville mange mannfolk og unggutter i Fetsund og omegn jobbe som tømmerfløtere. Noen få var heldige. Hele dagen var de ute på elva, dro tømmer med fløterhakan og geleidet det med strømmen nedover elva. Der ventet sortering til ulike sagbruk og tømmerbedrifter.

      På Fetsund lenser får du et innblikk i Norges omfattende og spennende tømmerfløtingshistorie. Mer enn 800 mann arbeidet på det meste med tømmerfløting fra Bingen litt nordover i Glomma til sydenden av Øyeren.

      Kom hit, og du kan "gå på vannet" på flåtegangene i elva og se på fløtingsanlegget. Utforsk historien i utstillingene våre, og se båter og verksteder. Her får du et innblikk i Norges spennende og omfangsrike tømmerfløtingshistorie.

https://mia.no/fetsundlenser



Grinimuseet

Grini var den største tyske fangeleiren i Norge under 2. verdenskrig

Av de nesten 20 000 fangene som var innom leiren under krigsårene, var det mange «tause helter». Men ikke minst var det en rekke personligheter som senere skulle bidra til å forme etterkrigstidens Norge, slik som Einar Gerhardsen, Obos-leder Martin Strandli og Odd Nansen, samt Ingrid Bjerkås, Johan Borgen, Ingeborg Refling Hagen, Arnulf Øverland og Francis Bull – for å nevne noen. 

Arbeidet med å utvikle det nasjonale krigsminnet Grini for fremtiden er viktig. Museet vil ha en rolle i å formidle krigshistorie og relevante dagsaktuelle temaer til dagens unge, gjennom levende formidling, gjenstander og moderne teknologi. I 2017 startet MiA arbeidet med å utvikle nye utstillinger for den 500 kvadratmeter store brakka.

Leiren ble opprettet av tyskerne 14. juni 1941 i kvinnefengselet på Ila i Østre Bærum. Fengselet var påbegynt i 1938 og praktisk talt ferdig 1940, men var ennå ikke tatt i bruk. Det var blitt brukt til internering av krigsfanger (offiserer) i april–juni 1940.​

Den første tiden var det ikke flere fanger enn at de kunne innkvarteres i fengselsbygningen, men så steg fangetallet utpå våren 1942 til over 1000. Etter at områdene rundt den opprinnelige fengselsbygningen var ryddet for skog, ble det reist en brakkeleir med over 30 brakker for innkvartering, verksteder, sykesaler, osv. 

Til tross for store transporter til Tyskland (særlig 1943, da ca. 2000 ble sendt) steg fangetallet meget sterkt, særlig høsten 1942 og i 1944, og leiren ble helt overfylt. Toppbelegget var på ca. 5400, hvorav ca. 600 kvinner.

Da brakkene ble tatt i bruk, fikk de kvinnelige fangene halve fengselsbygningen der det var kvinnelige fengselsvoktere. Den andre halvdelen ble til en lukket celleavdeling (kalt kallenavnet "Haft" etter det tyske ordet for fengsel, verhaftung). 

Kriminelle og ledende politikere

I den første tiden satt det omtrent bare politiske fanger på Grini, men etter hvert kom det inn mange som var arrestert for kriminelle handlinger og prostituerte. Her satt også professorer, vitenskapsfolk, idrettsfolk, politikere, kunstnere, kirkeledere og grenseloser. Til sammen i krigsårene satt nesten 20 000 personer på Grini, hvorav 2000 var kvinner. Flertallet var nordmenn, men også atten andre nasjoner (flest polakker, sovjetere og franskmenn) var representert i løpet av krigsårene. På Grini satt mange ledende politikere og kulturpersonligheter, og de kontakter som ble knyttet der, fikk betydning for den senere politiske utvikling i Norge.

Indre forhold

Foruten vaktkompaniene (politisoldater) hadde tyskerne et forholdsvis fåtallig administrasjonspersonale. Den indre administrasjon av leiren ble stort sett utført av de norske fangene som var beskjeftiget i forskjellige verksteder (kalt kommandoer), leirarbeid og et betydelig jordbruk. Kostholdet varierte sterkt og var til tider helt utilstrekkelig. Dårligst var det høsten 1942. Senere ble det noe bedre, men mange fanger led av mangelsykdommer på grunn av ensidig og utilstrekkelig kosthold. Behandlingen av fangene varierte også en del. Særlig sommeren og høsten 1943 var en vanskelig tid med brutal og vilkårlig behandling. Verst var kanskje de jevnlige oppropene til Tysklandstransport - til konsentrasjonsleirene, tortur, sult og kanskje gasskammeret. 

Alle fanger måtte arbeide. De ble inndelt i forskjellige arbeidskommandoer som fikk høyst ulike oppgaver. Noen kommandoer ble ansatt som gode, andre som dårlige. Fanger som kom til Grini etter månedslange opphold i enecelle på Møllergaten 19, eller etter tortur og mishandling på Victoria Terrasse, ble forsøkt plassert i kommandoer som var gode og hvor de kunne ta seg igjen. 

Fallskjermen

"Fallskjermen" var en spesialcelle for døds- og tukthusdømte fanger. Her var køyene i fem etasjer (derav kallenavnet fordi man måtte omtrent ha fallskjerm for å komme ned på gulvet). Fangene ventet på transport til Tyskland, noe som normalt fant sted innen to måneder etter ankomsten. Cella ble også brukt til avsoning av disiplinærstraffer og til enkelte fanger som satt på Grini uten dom. Da "Fallskjermen" ble nedlagt, ble den overlatt til kvinneavdelingen. De mannlige fangene som satt der, ble overført til "Haft", celleavdelingen. 786 Grini-fanger døde, de fleste etter at de var sendt til Tyskland. Traven eller Travgjengen var en spesiell straffekolonne ledet av Walter Kunze.

Ved krigens slutt

Kommandanten ved krigens slutt, Alfred Zeidler, ble under rettsoppgjøret dømt til livsvarig fengsel.

Etter frigjøringen ble Grini overtatt av fengselsvesenet og fikk navnet Ilebu fengsel. Det ble brukt for landssvikfanger til 1951.

I dag holder Ila fengsel og forvaringsanstalt til i bygningen.

Les her om hvordan en kvinnelige grinifange opplevde frigjøringen.

I 1946 kom boka "Norsk fangeleksikon Grinifangene", der det er oversikt over alle man kjenner til som satt på Grini i løpet av okkupasjonsårene.

https://mia.no/grinimuseet

Gamle Hvam museum

Om oss

Gamle Hvam museum er et innholdsrikt museum med utstillinger og bygninger knyttet til landbruk, håndverk og bondekultur på Romerike. Museet inngår i stiftelsen Museene i Akershus (MiA).

Vi tilbyr kulturhistorie i friluft med opplevelser for hele familien.

Museets historie

Vakkert plassert på toppen av en bakke ligger Gamle Hvam. Med en slik plassering lå husene tørt, og jordene nedenfor fikk tilsig av gjødsel fra stall og fjøs. Med fritt utsyn til alle kanter kunne en følge med på arbeidet på jordene og se folk som nærmet seg gården langs bygdeveien.

Gamle Hvam museum består hovedsakelig av den tidligere storgården Store Hvam. Her har det vært fast bosetting og drevet jordbruk i mer enn 1500 år. Gården var i privat eie frem til 1908. Det er Akershus fylkeskommune som i dag eier bygningene. Gamle Hvam er en del av stiftelsen MiA - Museene i Akershus.
    
Det var rike bønder som bodde på Hvam; bygningene her var atskillig større enn det som var vanlig ellers i bygda. Slik gården ser ut idag, må den ha sett ut omkring 1820, da det yngste huset på tunet - det vi idag kaller Gulbygningen - ble satt opp. Den prektige svalgangsbygningen og det majestetiske fjøset ble nok ansett som statussymboler i sin tid. Ukjente folk som reiste bygdeveien forbi Hvam, skjønte fort at her bodde det storfolk.

De store tømmerbygningene ligger harmonisk og godt i forhold til hverandre. Den store bua deler tunet på Gamle Hvam i to. Rundt inntunet finner vi innhusa, som var hus for folk på gården. Nedenfor bua ligger uttunet med hus for dyr, fôr og avlinger.

Kunstnere som Dagfin Werenskiold og Henrik Sørensen har hentet inspirasjon herfra til flere av sine illustrasjoner i Asbjørnsens og Moes folkeeventyr. I den praktfulle svalgangsbygningen fra slutten av 1720-tallet er der rike interiørutstillinger som viser hvordan storbonden på Romerike bodde i gammel tid. Ta deg tid til å lytte og fornemme! Kanskje hører du skrittene til Christen Hellesen som bodde her for 350 år siden? Eller ser du for deg den mektige Anne Antonidatter, som gjemte bort en sølvskatt under golvet i den søndre stua? Det stolte tuntreet står som det har gjort gjennom flere hundre år.

På det romslige tunet er det godt å slappe av fra en oppjaget og hektisk hverdag. Besøkende ved museet gir spesielt uttrykk for at de setter pris på den rolige, avslappede atmosfæren de opplever her.

https://mia.no/gamlehvam

Eidsvoll bygdetun

Brukerråd og samarbeid

Eidsvoll museum drives av Museene i Akershus - MiA for Eidsvoll kommune i samarbeid med flere lokale venneforeninger. Vi samarbeider også med Eidsvoll historielag (se hjemmesiden deres) og Eidsvoll husflidslag.

I brukerrådet for Eidvsoll museum sitter representanter for Eidsvoll kommune, både fra administrasjonen og fra politisk hold, representanter for Feiring Jernverks venner, Bygdetunets venner, Eidsvoll forsvarsforening, Eidsvoll historielag og fra MiA/Eidsvoll museum.

Om Eidsvoll museum

Eidsvoll museum består av Eidsvoll bygdetun og Okkupasjonsmuseet, Feiring jernverk, Carsten Ankers lysthus og St. Pauls gruve i Feiring, og Bodinsmia ved Minnesund.

Eidsvoll bygdetun

Eidsvoll bygdetun har i over 60 år vært et møtested for bygdas befolkning, for hyggelig samvær, dans, kafé og historiske opplevelser.

Bygdetunet er et av landets største med sine 29 bygninger. Vi har landhandleri, storgården Oppsahl, våningshuset fra Tømte gård, småbruket Klokkerenga, husmannsplass og seter. Om sommeren flytter høner, sauer og griser inn i sine respektive hus, og skaper med det liv også utenom museets åpningstid. Bygdetunets venner sørger for mye av aktiviteten på museet. De driver kaféen med rømmegrøtsalg hver søndag i sommersesongen og bemanner husene når det er store arrangementer. 

https://mia.no/eidsvoll

Follo museum

Follo museum er regionsmuseum for follokommunene Oppegård, Ski, Nesodden, Frogn, Ås og Vestby. Follo museum har tre formidlingssteder - Friluftsmuseet på Seiersten, Roald Amundsens hjem på Svartskog og Son kystkultursenter.
Vi er også en del av Museene i Akershus - MiA

Gjennom året er det skiftende utstillinger og et omfattende aktivitetsprogram.
Faste årlige arrangementer er bl.a. Barnas dag, Arkeologisøndag, Olsok, Verneverdig håndverk, Torsdagskvelder i oktober, Kunst- og håndverkstorg og Førjulsdag.


Friluftsmuseet

Friluftsmuseet har gamle, historiske bygninger fra Follo og ligger barnevennlig og idyllisk til på Seiersten ved Drøbak. Med kort vei til Seiersten skanse, Veisvingbatteriet og ski/turnett, er området et attraktivt friluftsområde med stor artsrikdom innen flora og fauna.

Friluftsmuseet er anlagt som en fortelling om landeveien fra hovedstaden og ut i verden som har preget våre bygder til alle tider. Langs landeveien ligger Korsegården skysstasjon, landeveissmia, skolen, gården og husmannsplassen. Området var tidligere hestehavn for Seiersten prestegård.


Utstillingsbygget

På friluftsmuseet ligger også utstillingsbygget med skiftende utstillinger, kafé, lokalhistorisk bokhandel og kontorer. Det er gode parkeringsmuligheter.


Roald Amundsens hjem "Uranienborg"

Uranienborg var Roald Amundsens hjem fra 1908 til 1928 da han omkom med flyet Latham under forsøket på å komme italia-ekspedisjonen med general Nobile til unnsetning. Huset står slik Amundsen forlot det, og ligger vakkert til ved Bunnefjorden. 

Polfareren Amundsens bedrifter er verdenskjente. På Uranienborg får vi et inntrykk av privatpersonen Amundsen. Her er skrivebordet hans, mange gjenstander, suvenirer og gaver som han hadde med tilbake fra ekspedisjonene og forskjellige foredragsturneer. 

Son kystkultursenter

De mange ladestedene langs kysten forteller om en aktiv handel til sjøs mellom Follo og utlandet og hvilket preg det har satt på regionen. Jostushuset på kystkultursenteret i Son representerer dette. På slutten av 1800 tallet og framover har kunstnere latt seg inspirere av landskap og miljø bl.a. Edvard Munch, Theodor Kittelsen og Sigrid Undset.


Andre bygninger og utstillinger

Drøbak hjelpefengsel

Tåkeklokka på Elle
Tåkeklokka ligger på Elle, sør for Drøbak. Klokketårnet er i tre og bygget i sveitserstil, både klokke og drivverk er intakt. Fyrhistorisk og arkitektonisk har klokketårnet stor verdi som et sjeldent og særegent kulturminne. Tåkeklokka ble opprettet i 1911 og nedlagt i 1983. Tåkeklokka ble brukt til å varsle og rettlede skip og båter som seilte i tåke. I forbindelse med Nasjonal verneplan for fyrstasjoner fra 1997 har Riksantikvaren fredet tåkeklokka på Elle.

Follo museum samarbeider med Akershus bygningsvernsenter (ABH)

ABH holder til i Follo museums lokaler på Seiersten. Her avholdes det møter og kurs innen riktig restaurering for å sikre videreutvikling av eldre håndverkstradisjoner.

Follo museum støttes av flere venneforeninger - Follo museums venner, Son kystkultursenters venner og Kystlaget Soon Water.

mia.no/follomuseum/om

MIA - Museene i Akershus

20 museer med 34 besøkssteder

MiA - Museene i Akershus er et konsolidert museum med en samling av 20 museer, 34 besøkssteder og flere kompetansesentere. I dag utgjør MiA Akershus fylkes største kulturinstitusjon. 

Hvert museum tilbyr særegne opplevelser

Våre museer spenner fra kystkultur i Follo og Asker, til bugnende åkerlandskap midt i matfatet på Romerike og tømmerfløting i Norges Amazonas – våtmarksområdet Nordre Øyeren. Museene formidler alt fra økolag til vikinghistorie – til kunstnerliv og herskapelig rikmannsliv. 

MiA sin visjon er at vi skal stå for «opplevelser som gir mening»

Det betyr at vi ønsker å utfordre våre egne og publikums forventning til hva et museum er. Når du besøker et MiA museum, skal det både være en opplevelse der og da, men også noe å lære eller bli inspirert av i ettertid. Vi har tro på at vi og våre gjester står bedre rustet til å forstå vår felles fremtid, gjennom museenes formidling av fortid og nåtid.

https://mia.no

Vigeland-museet

Vigeland-museet er Oslos skulpturmuseum med todelte oppgaver og ambisjoner. På den ene siden er museet dedikert til Gustav Vigeland. Vår kjerneoppgave er å forvalte Vigelands arv for offentligheten og ettertiden. I hovedsak er museets saler, samt leiligheten i museets 3. etasje, en presentasjon av Vigelands kunst fra hele hans kunstneriske virke.

Fotograf: Hans Olav Lien

Fotograf: Hans Olav Lien


I tillegg skal Vigeland-museet være det mest interessante visningsstedet for kunst innenfor det tredimensjonale feltet. Som en naturlig utvikling gjennom de seneste årenes skiftende utstillinger har vi spisset vår profil og styrket vår kompetanse. I hovedsak prioriterer museet kunstnerskap og verk som kan knyttes til det tredimensjonale feltet, det vil si skulptur og installasjon, samt videobasert kunst. Vi legger vekt på å presentere en bredde innenfor dette, både når det gjelder ulike perioder, nasjonalitet, kunstnerskap og teknikker.

Helge Høifødt

Helge Høifødt

vigeland.museum.no

Norsk veterinærmedisinsk museum

Museum som gir et bilde av landets veterinærmedisinske historie. Åpent etter avtale.

Veterinærmuseets klenodium er et komplett dyrlegekontor fra første halvdel av 1900-tallet inneholdende møbler, instrumenter, litteratur og journaler. I tillegg har museet et stort antall veterinærmedisinske instrumenter, deriblant kirurgiske instrumenter og fødselsinstrumenter.

Museet eies og drives av NMBU og bygger på professor Carl Schwensen Aasers private samling som i 1969 ble donert til Norges veterinærøgskole.

"No Cure No Pay" var mottoet til distriktsveterinær Jens Kjos-Hanssen fra Egersund i første halvdel av 1900-tallet. På Veterinærmuseet er hele hans kontor og journalsamling bevart intakt.

nmbu.no/fakultet/vet/om/veterinarmuseet

Kreftforeningens Vitensenter

I Kreftforeningens Vitensenter kan du oppleve og lære om hvordan kroppens 35 milliarder celler arbeider for at kroppen din skal fungere. Hudceller beskytter mot inntrengere, mens blodceller frakter oksygen og næring rundt i kroppen. Stort sett fungerer cellene som de skal, men noen ganger går det galt.

Visste du at i løpet av tiden det tok deg å lese denne setningen, så har kroppen din produsert 85 millioner nye celler?

Gjennom senterets interaktive installasjoner kan du lære mer om kroppens mysterier, spesielt om hvordan kreftsykdommer kan forstås, forhindres og behandles og hvordan teknologien kan hjelpe oss nå og i fremtiden.

Vitensenteret ønsker å øke forståelsen for kreft og gi innsikt i historisk og fremtidig utvikling av diagnostikk og behandling, og har som mål å skape engasjement rundt forskning og innovativ teknologi i kampen mot kreft.

Senteret er åpent for alle, og det er gratis inngang, men besøkende oppfordres til å gi en liten donasjon hvis de kan.
Grupper kan bestille omvisning på dagtid utenom vanlige åpningstidene.

Møtelokaler og arrangement
Kreftforeningens Vitensenter skal også være en attraktiv og inspirerende møteplass, og tilbyr 600 kvadratmeter over to plan. Her kan organisasjoner, forskere, myndigheter, teknologibedrifter og helseinstitusjoner møtes til konferanser, seminarer, møter og arrangement.

kreftforeningen.no/vitensenteret

Lommedalsbanen


Museumsjernbane på 700 meter inne i Bærumsmarka, hvor den trafikkeres med diesellokomotiv eller damplokomotiv på søndager om sommeren og enkelte dager i desember.

Lommedalsbanen ble bygd i 1981 for å vise bruken av forskjellige typer anleggsjernbanemateriell. Den er smalsporet (600 mm), og inneholder materiell fra både anlegg, industri og forsvaret. 

Ekstratog kan kjøres etter avtale.
Gratis parkering. Kiosk.

Transport
Ta buss 150 til Bærums Verk (Triangelen) og bytt der til buss 210 til Lommedalen (Bykrysset).
Adkomst til Lommedalsbanen fra Bykrysset: Følg Kampeveien og Tolverudveien 1,6 kilometer innover, og følg skiltene mot Lommedalsbanen.

mia.no/lommedalsbanen

Oslo ladegård

Oslo ladegård er en staselig lystgård fra barokkepoken, og ligger i hjertet av Oslos middelalderby. Hovedhuset er fra 1720-årene, og rommer flotte salonger med interiører fra 17- og 1800-tallet. Middelalderhallen i kjelleren er en del av første etasje i bispeborgen fra 1200-tallet.

Navnet Ladegården har bakgrunn i at området som utgjorde middelalderbyen Oslo ble utlagt til ladegård for Akershus slott etter at Christiania ble anlagt i 1624. Som ladegård skulle den være med på å sikre forsyninger til festningen. Deler av dette området ble kalt Oslo ladegårds søndre eng, og har i dag gitt navn til Sørenga.

Huset er bygget i 1725, på kjellermurene etter borgermester Christen Mules gård, der kong James (Jakob) VI av Skottland (senere James I av England) og prinsesse Anna ble gift i 1589. I kjelleren finnes rester av Oslos bispeborg fra 1200-tallet. Ladegården er åpen for omvisninger.

Eiendommens hage, som gikk omtrent ned til sjøkanten sent på 1700-tallet, ble rekonstruert og gjenåpnet i 1999 på grunnlag av et mønster fra 1779. Et rom fra bispeborgen er rekonstruert like ved siden av Ladegården («Bisp Nikolas' kapell»).

https://www.oslo.kommune.no